Thomas Tegenmark om WeMinds arbete med evidensbaserad vård med mätbara behandlingsresultat

Som goda KBT-psykologer vet vi hur man ska göra. Man ska jobba strukturerat utifrån behandlingsprotokoll, sätta upp tydliga vårdplaner och följa upp behandlingen med diagnosspecifika skattningsskalor – gärna varje vecka. Det är så man ska göra. Sedan kommer verkligheten. 

Komplexa patienter med flera samtidiga diagnoser. Somatisk samsjuklighet. Oändliga vårdplaner och svårkvantifierade behandlingsmål. Och hur sjutton ska man förmå någon att fylla i en skattningsskala varje vecka, när den knappt gör sina hemuppgifter? Ibland kan svensk psykiatri kännas mil ifrån de välstrukturerade institutioner där psykiatriforskning bedrivs. Ändå vet vi att det är dit vi måste.

När vi startade WeMind år 2007 var det för att bidra till att reformera svensk psykiatri. Vi ville erbjuda alla patienter evidensbaserad vård med mätbara behandlingsresultat. Det har varit en krävande uppgift. Vi har spenderat dagar, kvällar och ibland nätter med att steg för steg bygga upp de organisatoriska förutsättningar som krävs för att man som kliniker ska kunna jobba i psykiatrins vardag på samma sätt som på de välpolerade forskningsinstituten. Som kvalitetsansvarig frågar man sig: Är vi ens i närheten? 

På vår äldsta mottagning, WeMind Ångest & Depression i Stockholm, har vi jobbat systematiskt med utfallsmätning sedan år 2008. Vi tror på transparens i vården och har låtit Erik Andersson från Karolinska Institutet analysera siffrorna gällande behandlingseffekter. Ifyllnadsgraden har överlag varit god – över åttio procent av patienterna har fyllt i både för- och eftermätningar.

Sjuttio procent av dessa svårt sjuka patienter var i klinisk remission gällande sin primära diagnos efter avslutad behandling. Samtliga patientgrupper (depression, tvångssyndrom, paniksyndrom, agorafobi, PTSD, GAD) utom social fobi hamnade i snitt under cut-off för milda/minimala symtom efter avslutad behandling.

Erik Andersson gjorde också en jämförelse med välgjorda internationella meta-analyser. Där låg våra resultat i linje med deras.

Kort sagt så verkar det som att våra psykologer och andra kliniker på WeMind Ångest & Depression lyckas med det som vi alla drömmer om – att uppnå samma behandlingseffekt med komplexa psykiatripatienter som man gör i väldesignade studier.

Vi är långt ifrån klara. WeMind har vuxit enormt de senaste åren och vi driver nu 17 öppenvårdspsykiatriska mottagningar på uppdrag av 4 regioner i Sverige. Vi jobbar intensivt med våra kliniker runt om i landet med att införa systematiska mätningar, också för patientgrupper som bipolära syndrom och psykostillstånd.

Vi är inte framme. Men vi är på väg. Vi tar tacksamt emot alla idéer, synpunkter och frågor från er andra psykologer där ute.

Läs hela rapporten här: https://www.wemind.se/nyheter#/blog_posts/forskare-fraan-karolinska-wemind-har-vaard-i-vaerldsklass-91679