Etiska riktlinjer för medlem i beteendeterapeutiska föreningen

Följande riktlinjer avser att utgöra vägledning för medlemmar i föreningen vad gäller etiska ställningstaganden i frågor som berör beteendeterapi och uppmuntra till etisk reflektion. De tar sin utgångspunkt i FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det innebär att utövande av beteendeterapi och dess grundläggande principer alltid ska ske med hänsyn till alla människors lika värde.

Av detta följer även att på samtliga tillämpningsområden som preciseras nedan ska medlem beakta sin eventuella maktposition och ej utnyttja någon i beroendeställning ekonomiskt, sexuellt eller på annat vis. Kommunikationen mellan medlemmar ska också ta sin utgångspunkt i dessa värderingar och präglas av respekt för olika perspektiv och olika kompetenser.

Medlem som tillhör en yrkesförening ska följa respektive yrkeskårs etiska riktlinjer.

Beteendeterapeutiska åtgärder

“Åtgärd” används här som samlingsbegrepp för behandling, träning, vägledning, bedömning och utredning. Varje åtgärd ska ha klientens bästa i fokus och minimera negativa effekter såväl för klienten som för andra människor. Åtgärder ska sträva efter att följa den empiriska litteraturen och beslutas om med beaktande av möjliga andra åtgärder. Åtgärder ska dokumenteras enligt gällande lag.

Klienten eller den som representerar klienten skall informeras om och ge samtycke till de åtgärder som vidtas. Åtgärder utan samtycke får endast vidtas vid akuta situationer där det föreligger risk för allvarlig och irreversibel skada för klienten eller andra människor.

All information som framkommer i kontakten med klienten skall betraktas som konfidentiell. Gällande lag kan dock innebära skyldighet att lämna upplysningar och klienten ska informeras om de begränsningar av tystnadsplikten som följer av lag. Klientens samtycke krävs för att lämna information till personer som ej omfattas av undantag från tystnadsplikten.

I kontakt med såväl klient som med kollegor samt med andra yrkeskategorier ska medlem vara medveten om sin egen kompetensnivå och dess begränsningar. Andra yrkesgruppers kompetens ska respekteras och även användas, när det kan vara till gagn för klienten.

Utbildning/Handledning

I utbildnings och handledningssituationer ska medlem vara medveten om egen kompetensnivå och dess begränsningar. Tystnadsplikt avseende uppgifter från klient gäller. Såväl handledning som utbildning kräver ofta återgivning av material avseende klienter, i form av fallexempel, och dessa uppgifter ska avidentifieras eller samtycke ska införskaffas. Även sådan avidentifierad information ska hanteras med varsamhet så att den inte sprids utanför sitt avsedda sammanhang.

Forskning

Medlemmar som forskar inom området Beteendeterapi skall iaktta de etiska principer som forskarsamhället generellt omfattar inklusive de regler som gäller specifikt på den institution där huvudmannen finns och/eller där forskningsstudien bedrivs.

En central värdering i ovanstående ska vara respekt för försökspersoner, deras rättigheter samt forskarens skyldighet att sträva efter att inte göra skada. Samtycke ska införskaffas och försökspersonen har alltid rätt att avbryta sin medverkan. Ytterligare en värdering, i relation till själva forskningsuppgiften, ska vara transparens och sanningsenlighet vad gäller forskningsmetoder och resultat.

Marknadsföring/informationsspridning

Medlemskap i Beteendeterapeutiska föreningen (BTF) medför ej någon professionell status eller kvalifikation. Medlem ska ej hänvisa till sitt medlemskap i BTF på ett sätt som kan antyda sådan professionell status eller kvalifikation. Föreningens logotyp ska endast användas om användandet sanktionerats genom beslut av BTF:s styrelse.