Livsgärning
1999-2023

2023

Cecilia Svanborg

Cecilia har genom sitt yrkesliv verkat för att fler personer ska får tillgång till evidensbaserad psykologiska behandling, dvs KBT. Men när man talar om att skala upp insatser och erbjuda KBT i större kvalitetet, då blir det också viktigt att säkerställa kvaliteten på insatserna. Cecilia har bidragit genom forskning, kliniskt arbete, chefskap, handledning och utbildning. Inom forskning har hon bidragit bl a med forskning om internetbaserade interventioner men också inom psykometrisk utprövning av instrument som används för att kvalitetssäkra behandling. Hon har under längre period varit chef för Internetpsykiatrin i Stockholm och där bidragit till att fler fått IKBT inom reguljär vård. Hon har från grunden skapat och engagerat forskare, kliniker och representanter från landets regioner i Svenska Internetbehandlingsregistret, SibeR, ett kvalitetsregister med syfte att stötta och kvalitetssäkra införandet av internetbaserad psykologisk behandling. I registret finns nu snart 18 000 IKTB-behandlingar registrerade och man kan jämföra behandlingsresultat för olika program och olika regioner/verksamheter. Cecilia har talat om att trappa ner inför pensionen, men hon är i allra högsta grad aktiv idag och arbetar engagerat med: 

  • Fortsatt utveckling och ökat användande av SibeR

  • Deltagande i arbetet med kunskapsstyrning där hon samarbetar med NAG för depression och ångest. Ett starkt bidrag från Cecilia här är arbetet för att man i vårdförloppet för depression tydligt ska ta med fokuset på att vårdgivaren ska följa upp resultaten av sina insatser, såväl för den enskilda patienten som på gruppnivå 

  • Utveckling och utprovning av IKBT för ADHD

  • Vetenskaplig rådgivning till Region Uppsala som ska införa stegvis vård för psykisk ohälsa.  

  • Medverkan i forskningsprojekt om IKBT i reguljär vård. 

Cecilia är och har varit otroligt produktiv och hennes bidrag till KBT-Sverige och IKBT-utveckling på internationell nivå har varit stort. Hon förtjänar att stå i rampljuset för allt slit hon lagt ned!  

2022

Gunilla Berglund

Gunilla Berglund, har varit psykolog sedan 70-talet och har en lång yrkesbana bakom sig där hon har verkat för psykologisk behandling och metod. Hon kännetecknas av sin värme, sin kompetens, sin nyfikenhet, sin trygghet och att inte rygga för svåra ämnen eller situationer.

Hon har gjort stora insatser som kliniker, pedagog och handledare. På Stockholms universitet har hon undervisat och handlett i KBT under större delen av 2000-talet. Hon har varit mycket uppskattad i sin roll som ansvarig för det handledda klientarbetet på psykolog- och psykoterapeutprogrammet. De kliniska handledarna och deras studenter har fått stöd och guidning vilket har varit väldigt tryggt. Gunilla har även handlett ett stort antal examensuppsatser inom kognitiv beteendeterapi och därmed bidragit till att kunskaper sprids och fördjupas. Gunillas insatser går bortom terapirummet och utanför Sveriges gränser. 2013 inledde hon ett samarbete med Dennis Mukwege, kirurg och chef för Panzisjukhust i Kongo, som var en av fyra personer som fick 2013 års Right Livelihood Award, det “Alternativa Nobelpriset”.

Hon har varit vid sjukhuset i Kongo och deltagit i forskningssamarbetet med universitetet i Bukavu. Hon har där utbildat psykologer i behandling i kognitiv beteendeterapi och behandling av trauma. På senare tid har hon aktivt tagit del i att verka för miljön och klimatet. Hon må vara pensionär men hennes engagemang för områden där psykologisk kunskap kan göra skillnad har inte gått i träda. Gunilla fortsätter att göra världen till en lite bättre plats.

2020

Elisabeth Malmquist

Elizabeth Malmquist, leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare, har under lång tid av sitt yrkesverksamma liv varit mycket aktiv i att sprida, utbilda och handleda i DBT.
Hon har gjort Värnamo till ett mecka för DBTare och tillsammans med bl a professor Alan Fruzzetti hjälpt hundratals kliniker och många nya DBT-team att förstå, uppleva och praktiskt öva på DBT. Hon är en helgjuten beteendeterapeut som står med fötterna tryggt förankrade i inlärningspsykologin. Hon ser samtidigt mervärdet av acceptans och dialektik, och har ett hjärta som bultar för de emotionellt instabila. Det är Elizabeth vi har att tacka för att det idag finns avsevärt fler DBT-team i Sverige, både inom vuxenpsykiatrin, BUP och behandlingshem, och att färdighetsträning har spritts i hela vårt land. Det har räddat liv och ökat livskvalitén för många.

2019

Håkan Wisung

Hur känns det att ha fått priset?
Jag känner mig mycket stolt och ödmjuk. Jag tycker att det är bland den finaste uppskattning man kan få av sina kollegor i Sverige.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?
Jag tänker på tre milstolpar. Först starten av Psykologpartners 2000 där vi lyckades med, vad jag tycker, bidra med en "återkomst" av den operanta psykologin i Sverige. Jag medverkade i att sätta ACT/RFT på världskartan genom att arrangera den första världskonferensen i Linköping 2003 tillsammans med Steve Hayes, Kelly Wilson och Kirk Strosahl m fl. Sist men inte minst, psykiatrin inom Psykiatripartners som vi startade 2009 i Helsingborg (och som sedan spridit sig bland annat till Östergötland). Vi halverade slutenvården i vårt område, minskade användningen av neuroleptika och SSRI radikalt och fick in brukarna i planering av mottagningen och i ett kontinuerligt brukarråd (som fungerade på riktigt!). Vi skiftade också fokus från att behandla diagnoser till att öka funktionsnivå, förmågan till ett självständigt liv och livskvalité.

Hur önskar du att psykiatrin förändrades och varför?
Det är en stor fråga som skulle kräva ett långt svar. Ett par centrala delar tycker jag dock är följande: Ett betydligt större fokus på färdighetsträning och ökning av "underskott" genom exempelvis olika moduler. Ett positivt exempel är ERGT, men det skulle kunna handla betydligt mer om exempelvis hur vi skapar och behåller relationer och social färdighetsträning. Ett trevligt exempel som jag just bläddrat i är Leif Anderssons "Sociala Superkrafter”. Jag önskar också ett mindre fokus på diagnoser. Jag tycker också att patienter och skattebetalare har rätt att kräva tillgång till evidensbaserad behandling, som ERP vid OCD och BA/KBT vid depression. Mottagningar som inte kan det tycker jag kan stänga.

2018

Lars Ström

Det har länge funnits en Lars Ström som alla har pratat om. Hans arbete har möjliggjort mycket av BTF:s verksamhet! Lars har under många år i föreningen slitit hårt med hemsidan och annan IT, utan mer än drickspengar som ersättning. Man får inte heller glömma att han skrivit flera böcker där den senaste, Handbok för oglada är en mycket bra bok om beteendeaktivering. Vi i prisgruppen anser att priset bör gå till en av våra trognaste fotsoldater.

2017

Klaas Wijma

Klaas förtjänar väl priset för livstidsgärning inom BTF då han har bedrivit nyskapande och banbrytande forskning inom hälsopsykologi. Inte minst har han varit världsledande inom forskning kring KBT för kvinnor med förlossningsrädsla, ett tillstånd i sin svåraste form närmast liknas vid en fobi och drabbar 5-10 % av gravida kvinnor. Trots det har få psykologer intresserat sig för området. Tack vare Klaas har psykologiska förklaringsmodeller för rädsla tillämpats på området, ett validerat bedömningsinstrument utvecklats, och han har framgångsrikt anpassat KBT-metoder för behandling av problematiken. Klaas forskning betyder oerhört mycket, inte bara för de kvinnor som drabbas utan även för vårdapparaten som fått ökade chanser att hjälpa denna patientgrupp”.

2016

Anna Kåver

Egentligen är väl en motivering överflödig i det här fallet. Anna Kåver är en av de som arbetat allra längst med KBT, som medlem i BTF, i Sverige. Med sin erfarenhet och vishet är hon en oerhört uppskattad psykoterapeut, handledare och föreläsare. Anna har dessutom författat sju böcker om KBT. Hon har vid många tillfällen ställt upp med sin kompetens för föreningen, vilket vi är så tacksamma över! Kan inte tänka mig en mer värdig mottagare av detta pris, och det är verkligen dags för en kvinna att få det!

2015

Gerhard Andersson

Årets pristagare är, som tur är (för BTF och för alla som arbetar med KBT), fortfarande mitt i karriären. Han har dock redan, med över 400 publicerade vetenskapliga artiklar och 15 böcker samt årets stora utmärkelser Nordiska Medicinpriset och stora psykologpriset etablerat sig som en av de mest tongivande profilerna inom KBT-Sverige. Otaliga studenter, doktorander och kunskapstörstande kliniker har årets pristagare att tacka för inspiration och vägledning både i lärosalar, handledning och inte minst på vår egen på KBT-lista.

2014

Rolf Olofsson

Rolf Olofsson tilldelas priset för hans livsgärning - att bygga upp konsultationer till näringsliv och organisationer på inlärningspsykologisk grund. Detta har bidragit starkt till ett mer professionaliserat och grundforskningsbaserat förhållningssätt.

2013

Bengt Andersson

Bengt Andersson har genom sitt yrkesliv genomfört en betydande gärning för spridandet av beteendeterapi och inlärningsteoretiska principer. Bengt tillhör tillsammans med P-O Sjödén, Lars-Göran Öst, Sten Rönnberg och Lennart Melin den första generationens beteendeterapeuter i Sverige. Bengt har varit verksam på Psykologiska Institutionen på Uppsala Universitet under 70-, 80- och 90-talet och där undervisat och handlett ett stort antal av de som fått sin KBT-utbildning i Uppsala. Bengt har även varit involverad i forskning både på grundforskningsnivå, med djurstudier, och på tillämpad nivå med forskning om elöverkänslighet.

Bengt har en stor del av sitt yrkesliv delat sin tid mellan kliniken och akademin. Under 90-talet började Bengt att verka inom Barn- och Ungdomspsykiatrin i Uppsala. I sin gärning inom BUP har Bengt med sitt gedigna kunnande och sin generositet med sin kunskap bidragit till en omvälvande förskjutning mot ett ökat fokus på psykologisk behandling och beteendeterapi. BUP i Uppsala kan sägas vara den första BUP-klinik i Sverige som genomsyrades av ett genomgripande KBT-tänk. Inom tjänsten på BUP har Bengt bland annat byggt upp ett OCD-team, där patienter som tidigare kanske inte ens fått en korrekt diagnos nu kunde erbjudas adekvat beteendeterapeutisk behandling. OCD-teamet i Uppsala har sedan blivit en källa till inspiration för andra OCD-team i Sverige.

I decennier har Bengt haft rollen som vårdansvarig för Neuropsykiatriska Behandlingsenheten inom BUP-kliniken Uppsala. Bengt har i sitt kliniska arbete varit angelägen om att samverka med brukarorganisationer såsom Ananke och Attention. Detta samarbete har bland annat lett till gruppverksamheter som byggt på inlärningsteoretiska principer. Dessa har först utvecklats inom Landstingsvården för att sedan föras ut och ”ägas” av organisationerna själva, under handledning. Bengt har, med handledning och utbildning, sett det som sin uppgift att föra ut inlärningsteori och beteendeterapi även till andra yrkesgrupper inom landstinget och inom kommunal omsorg.

I årsskiftet 2012/2013 gick Bengt i pension och det var därför lägligt för Beteendeterapeutiska Föreningen att vid detta årsmöte tacka honom för hans gedigna livsgärning av spridande och tillämpning av beteendeterapi.

2012

Olle Wadström

Idag är KBT populärt, och när man berättar att man håller på med KBT så möts man av positiva kommentarer och intresse. Så har det inte alltid varit. Det fanns en tid, inte så långt tillbaka, när kritiken mot beteendeterapi var massiv och dess utövare ständigt blev utsatta för kritik och ibland faktiskt hat. Olle Wadström har varit med om att kollegor lämnar rummet när han kommer in, bara för att han öppet stod upp för beteendeterapi och inlärningspsykologi. Det är en person som trots detta höll fast vid det han trodde på och oförtrutet arbetade vidare. Han är en person som aldrig framhäver sig själv men som varit, och är, en förgrundsgestalt i svensk beteendeterapi.

Hans kliniska gärning har varit med de tyngsta patienterna inom omsorg och psykiatri och med de struligaste ungarna. Hos dessa patienter har hela tiden hans hjärta funnits. Genom sin pedagogiska tydlighet och kliniska skärpa har han i handledning format många duktiga KBT:are, och genom sina böcker böcker Att förstå och påverka beteendeproblemTvång och Sluta älta och grubbla, lättare gjort med kognitiv beteendeterapi har dessutom många studenter och klienter lärt sig mer om inlärningspsykologi och beteendeterapi.

2011

Lennart Melin

BTF startade 1971, i Stockholm och Uppsala parallellt i och med att ungefär hälften av de personer som i början utgjorde kärnan i föreningen bodde i Stockholm och hälften i Uppsala. I Uppsala var det en grupp assistenter på Psykologiska institutionen som var de mest intresserade och som också undervisade i klinisk psykologi, med en tydlig fokusering på beteendeterapi. Den person bland dessa som, under fyra decennier, kontinuerligt har verkat för beteendeterapin inom Uppsalainstitutionen är Lennart Melin, som först blev lektor och senare professor i klinisk psykologi.

Under sin långa verksamma period på Uppsala universitet har Lennart utgjort garanten för att beteendeterapi har fått och bibehållit en stark position på Psykologiska institutionen. Han har varit lärare, handledare för såväl terapi, som uppsatser och avhandlingar, samt examinator på olika nivåer. Lennart var också den som låg bakom den ansökan som ledde till att institutionen fick examensrätt för psykoterapeututbildning 1996.

Lennarts avhandling (1977) handlade om beteendeterapi i behandlingen av morfinmissbrukare och var unik när den publicerades. Än idag utgör hans tidiga studier en del av forsknings-stödet som lett till att beteendeterapi bedöms som en troligen effektiv behandlingsmetod för opiatmissbruk i översikter av evidensbaserade behandlingsmetoder.

Efter avhandlingen kom Lennart att fokusera sin forskning till det beteendemedicinska fältet och han har givit mycket värdefulla bidrag till förståelsen av och behandlingen av olika tillstånd, som t.ex. epilepsi, smärta, huvudvärk, stress, tinnitus, hörselproblem, Meunieres sjukdom, m.m. På senare år har han också bidragit till svenska studier inom Tredje vågens KBT genom handledning av doktorander som fokuserat på ACT.

Totalt har Lennart handlett 20 doktorander till doktorsexamen. Av dessa är det fyra st. som senare själva blev professorer (Steven Linton, Gerhard Andersson, Per Lindberg, Mats Granlund). På så sätt har Lennarts gärning inom akademin fått en naturlig fortsättning i och med att de doktorander som han handlett har fått med sig den kombination av nyfikenhet och kritiskt metodtänkande som är så typisk för honom.

KBT i Sverige skulle inte ha varit så stark som den är idag om inte Lennart Melin hade funnits och givit sina viktiga bidrag. Det är således en glädje för oss i föreningen att ha fått dela ut föreningens finaste pris till Professor emeritus Lennart Melin!

2010

Sten Rönnberg

Tyvärr har motiveringen gått förlorad.

2009

Lars-Göran Öst

Tyvärr har motiveringen gått förlorad.