Mindfulness (medveten närvaro) och Compassion (medkänsla)

Mindfulness (medveten närvaro) är en metod som kan användas som stresshantering och känsloreglering och som även ingår som ett inslag i ACT, DBT m fl behandlingsformer. Verktyget går i korthet ut på att vara närvarande i nuet och uppmärksam på det som sker både utanför och inom en själv med en nyfiken och accepterande inställning till det man upplever, utan att döma eller värdera. Metoden är baserad på zenbuddhistisk meditation men modifierad till att passa en västerländsk modern livsstil.

Compassion (medkänsla) handlar om att uppmärksamma och söka lindra och förebygga lidande hos sig själv och andra genom förståelse för egna och andras upplevelser, en icke-dömande inställning och en vilja att avhjälpa lidande. Compassionfokuserad terapi (CFT) kan också sägas vara en del av tredje vågens KBT. Den utformades i slutet av 1900-talet av Paul Gilbert och utgår från neuropsykologi, anknytningsteori, emotionsforskning och buddhism. Man har ett större fokus på emotionella reaktioner, jämfört en del andra varianter av beteendeterapi som lägger större fokus på kognitiva aspekter (kognitiv beteendeterapi – KBT)

Mindfulness och compassion – det senare inkluderar även self-compassion (självmedkänsla) – är metoder som kan användas var för sig eller tillsammans. Mindful self-compassion är ett område som blivit populärt på senare tid, där verktyg från båda områdena kombineras.

Ytterligare läsning: Mindfulness för stresshantering och sömn - 1177, Mindfulness - Psykologiguiden och Compassionfokuserad terapi - Psykologiguiden