XBT. Livet, döden och Skinner

En bok av Niklas Möller och Isabel Petrini,
Natur och kultur,2020. ISBN: 9789127825147

Niklas Möller och Isabel Petrini har skrivit en bok som kopplar ihop det filosofiska existentiella perspektivet med beteendeterapin, vilket inte är en lätt uppgift. I ”XBT. Livet, döden och Skinner” lyckas de formulera existentiella frågor om livets mening, frihet, val, ansvar, värderingar och döden utifrån ett inlärningsperspektiv. Skinners beteendeanalytiska tradition står problemfritt intill det existentiella perspektivet.

Det författarna gör är inte helt nytt. Jag tror att det är vad många terapeuter redan gör när de går igenom livets utmaningar med sina patienter, lyssnar på deras plågsamma erfarenheter, har empati för deras lidande och försöker hjälpa dem att hantera sina dilemman.

KBT-terapeuter började lyfta upp det existentiella perspektivet för ett tag sedan när de såg att en del av patienternas problematik inte riktigt passade i manualernas diagnoskriterier som fanns i DSM. Terapeuter pratar mer om acceptans och mindfulness tack vare den tredje vågen av KBT och de uppmärksammar etablerade omständigheter, utlösande faktorer, känslor, tankar och uppväxt i sina analyser och modeller.

Det som Möller och Petrini nu gjort är att de satt de existentiella frågorna innanför ramen av beteendeterapi, trots att vissa existentiella terapeuter inte skulle gilla jämförelsen av existentiell terminologi med ett beteendeterapeutiskt perspektiv. Det kan hända att många beteendeterapeuter kan vara skeptiska mot eventuella implikationer för det beteendeterapeutiska paradigmet om man arbetar med det filosofiska perspektivet. Författarna tar upp olika konkreta fall där funktionella analyser görs till existentiella dilemman. Det är spännande att se och läsa. Likaså kan vi säga att alla de frågor som patienterna lyfter fram i ett terapirum är i grund och botten existentiella.

Det är givande att se hur författarna uppmärksammar patienternas sammanhang och omständigheter som människor inte valt och som man inte har kunnat kontrollera i livet. Det reflekteras om den fria viljan och hur det kan knytas till idén att alla är ”inkastade i verkligheten” i ett givet kulturellt och biologiskt sammanhang. Författarna uppmärksammar idén om att det är sammanhangen som är grunden till individens beteenden. De går vidare med resonemangen och funderar omkring friheten för olika val som människan kan göra i detta liv. De pratar också om modet man behöver ha för att bära ett val som man har gjort.

Dessa funderingar är viktiga för terapeuter när de träffar patienter som plågas av sina val, om vad de har gjort eller borde ha gjort i livet. Det finns val som är helt omöjliga just på grund av omständigheterna som personer befinner sig i när de gör sina val. Boken ger bra exempel på dialoger med patienter som gör att situationerna i själva terapirummet känns mer levande för läsaren. Boken inspirerar till acceptans inför individens livsomständigheter, ansvar och val.

Boken avslutas med temat döden, vilket är ganska symboliskt, eftersom det ju är det temat som terapeuter möter i terapirummen, när patienter exempelvis funderar på att ta livet av sig, har en depression, funderar på livets mening eller försöker hantera döden av någon närstående. Möller och Petrini pratar om döden som en del av livet. Som något som är oundvikligt. Den tanken kan väcka många känslor men de lyckas föra in ett mänskligt perspektiv genom att låta temat belysa personens värderingar, som är det som ger riktning i personens liv. Tanken överlappar lite grann med vissa av ACTs övningar, där personen tänker hur hen vill se sitt liv och vad vill hen att det ska stå på hennes gravsten. Hur vill hen vara som person? Vad är viktigt här i livet? Vad behöver jag göra varje dag för att bli den personen som jag vill vara?

Författarna föreslår att man ska lägga märke till döden som undvikande beteende. När man är deprimerad vill man slippa livets obehag, lidande, ångest och även slippa livet som det är. Ett sådant perspektiv kan ge terapeuter en resurs, ett verktyg för att prata med patienter om hur de kan förändra sina liv och vad de behöver göra annorlunda.

Boken kan vara en resurs till psykologer och terapeuter som är intresserade av existentiella frågor och som vill hjälpa patienter med existentiella funderingar. Det är ett perspektiv som kan lära oss att lyfta fram livet som problemområde och hjälpa oss att värdesätta patientens slutsatser som hen drar från sin livserfarenhet. Detta kan hjälpa oss att förbättra våra analyser och göra ett mer effektivt arbete. Jag rekommenderar boken varmt och ser fram emot att det existentiella perspektivet utvecklas ännu mer i framtiden!

Elena Timofeeva. Foto: RDCS Growth & Development

Elena Timofeeva. Foto: RDCS Growth & Development

Elena Timofeeva psykolog,
Existentiell terapeut med KBT inriktning
2020-11-10

Detta är en artikel av Elena Timofeeva ursprungligen publicerad i nr 4 av Beteendeterapeuten, december 2020.